Reportage


Körträning för Saabveteranerna på Kinnekulle Ring, torsdagen den 15 sept. 2011

De veteraner som hade anmält sig till körträning samlades vid Edsborg för gemensam avfärd klockan 14:00 mot övningsbanan på Kinnekulle Ring. Transporten företogs i egna bilar.

Vid ankomsten mötte trafikövningsledaren Lars-Erik Andersson, som över en kopp kaffe i stora drag berättade vad vi skulle få vara med om.

Han berättade att de flesta är vana att bromsa mjukt vid körning och därför ansätts bromsen för dåligt vid verkligt farliga situationer, vilket onödigt förlänger bromssträckan. Dagens övning skulle alltså gå ut på att träna hårda bromsningar på torrt och vått underlag samt undanstyrning under kraftig inbromsning. Bromsningarna skulle vara så hårda att ABS systemet snabbt skulle gå in och reglera.

Efter den första introduktionen blev vi tilldelade bilar där vi fick åka två personer i varje bil (alla bilar var av märket Saab).

Övningen var uppdelad på fyra övningsstationer. Varje station kördes igenom fyra till fem gånger med ökande hastighet för varje gång.

Före varje station gick Lars-Erik noggrant igenom hur övningen skulle genomföras, och kommenterade efter varje körning personligt direkt till föraren.

De två första stationerna var bromsning på torr asfalt, rakt fram respektive i långdragen kurva, den tredje stationen var bromsning rakt fram på blöt och hal asfalt medan den fjärde och sista var bromsning i kurva på våt och mycket hal asfalt.

Det som Lars-Erik ville visa för oss var att vi kan minska bromssträckan en hel del med effektivare bromsning och hur mycket bromssträckan ökar vid ökad hastighet.

Vid bromsning på blöt asfalt med hastigheten 45 km/h blev bromssträckan 30 m, ökades hastigheten till 55 km/h blev det en fördubbling till 60 m innan bilen stod still.

När det gäller bromsning i kurva på den mycket hala våta vägbanan gick det att hålla sig på rätt väghalva i 40 – 41 km/h men ökades hastigheten till 45 kanade man över på fel väghalva.

Stoppsträcka från motorvägsfart 110 km/h på torr asfalt blir ofta bortåt 100 m. Med en reaktionstid på 1 sekund blir reaktionssträckan 30 m och bromssträckan många gånger 70 m. Med en effektivare bromsning kan man minska bromssträckan med cirka 15 m.

Det hela avslutades med kaffe och goda smörgåsar där dagens övningar diskuterades och summerades. Lars-Erik framförde att det var roligt att även damerna som var med tog i och bromsade så hårt som han instruerade.

Alla tyckte att det varit en mycket nyttig och inte minst rolig dag på Kinnekulle Ring under ledning av Lars-Erik Andersson.

Hemfärden påbörjades och den lilla karavanen var åter i Trollhättan 20:15.


       Vid tangenterna
       Uno Dahl


 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

IMG_3060  IMG_3062
Lars-Erik Andersson längst till höger instruerar    Bromsning på torr asfalt i långdragen kurva.
en del av deltagarna.

IMG_3069  IMG_3073
Bromsning på blöt asfalt.                                               Bromsning och styrning i kurva på våt och mycket
                                                                                   hal vägbana.

                                                                                                  Foto Uno Dahl

                                                                                                                   


 

  Saab s Veteranförening
  c/o Innovatum 
  Box 902
  461 29 Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Göran Jönsson     
Tel.0520-97630
 
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
 

©
Eftertryck utan tillstånd förbjudes.
Citera gärna, men ange källa!