Reportage


Båtresa med Saabveteranerna till Väderöarna den 27 augusti 2015.

Torsdagen den 27 aug. steg 52 Saabveteraner på en buss för en sensommarresa till Bohuslän och ut på havet. Väderutsikterna spådde regn, men alla såg ändå förväntansfulla ut. Första stoppet var i Grohed där guiden Bertil Jonshamre steg på. Bertil började med att dela ut en karta, så vi kunde följa resvägen. Guiden var med oss hela dagen och förmedlade kunskaper och anekdoter på ett kunnigt och trevligt sätt. Under den fortsatta bussfärden öste regnet ner.

Först besökte vi Naverstads gamla kyrka från 1100-talet, som är byggd i Romansk stil och ligger i Bullarebygden. Kyrkvärden mötte oss och berättade om kyrkan och dess utveckling. Kyrkans innertak var vackert målat och föreställde bl.a. helvetet, där konstnären blev nekad kredit på krogen, och då målade krögaren som djävulen med horn i pannan. Efter besöket i kyrkan var det förmiddagskaffe. Regn, alla tog kaffet och bullen och satte sig i bussen för en torrare njutning. Kursen sattes därefter mot Grebbestad där den gamla fiskebåten Donalda låg och väntade på oss för resan ut till Väderöarna.

När vi bordade båten hade regnet minskat och var nu bara ett duggregn. Skepparen och besättningen hälsade oss välkomna ombord. Under färden berättade skepparen om skärgården som vi passerade igenom. Färden gick förbi Tanumsstrand, mellan Otterön och Musön, passerade på avstånd Ingrid Bergmans Dannholmen, gick norr om St. Borgen och Slängerumpan. och gick ut på Väderöfjorden vid N. Syster och siktade rakt mot Storön i Väderöarkipelagen. Det var inte så kraftig vind. men det hade blåst på natten, så det gick en del sjö. För att vi skulle ha det relativt bekvämt drog skepperen ner på farten, men det skvätte en del vatten ändå.
När vi gått iland på Storön delades gruppen i två delar, varav ena gruppen började med att äta en mycket god lunch, och den andra blev guidade av en lokal guide. Regnet hade nu upphört och solen började försöka bryta sig genom molntäcket.

Väderöarna ligger som en sista utpost inför tusen mil av hav, Nordsjön och Atlanten, och här finns några hundra öar utspridda i havet. De flesta pyttesmå, men två så stora att de haft bofast befolkning och en egen kulturhistoria att berätta.

Farvattnen kring Väderöarna var förr olycksdrabbade, många fartyg gick på grund och förliste. Med lotsplatsen på Storö 1754. och fyren på Väderöbod 1867, blev villkoren för sjöfarten bättre. Säkrare fartyg och ny teknik gjorde att de båda kunde avbeman¬nas på 1960-talet. Men bebyggelsen finns kvar och påminner oss om den tid då Väderöbod och Storö var hem för flera familjer.

2011 blev Väderöarna ett marint naturreservat. Tillsammans med angränsande Kosterhavet är Väderöarna landets mest art¬rika havsområde. Det mesta döljer sig under ytan, som i den 150 meter djupa havsrännan du seglar över på Väderöfjorden.

Lotsutkiken på Storöns topp är märklig med sina fyra höga ben. Den byggdes 1930 för att ge fri sikt, men den gamla lotsutkiken från 1899, ett litet rött hus, fick stå kvar vid ena foten. Lotsarna måste ha god uppsikt för att kunna se om fartyg behövde assis¬tans, signalen var en hissad lotsflagga. De seglade då ut med lotsbåten, äntrade fartyget och styrde mot utsatt mål. Få eller inga kände grunden och strömmarna så väl som lotsarna.

Bostäder, källare, uthus och sjöbodar byggdes vid den lilla hamnen på Storö. Sedan 1890 har det funnits fem bostadshus, ett för varje lotsfamilj. Det äldsta är från 1802, det yngsta från 1955, då det byggts upp efter en brand. Ett av dem, Norgehuset, rymde också skolsal och i ett annat fanns även ett rum för tillfäl¬lig personal, som Lotsverkets ambulerande lärarinna. 1916 bodde 33 personer på Storö, däribland lärarinnan. Här fanns sjutton barn och tre familjer hade piga. Förutom lotslönen försörjde man sig med fiske, höns, fyra kor och 40 får som beta¬de på ön. 1916 var dessutom två dagkarlar anställda för sill- och hummerfiske. Lotsarna hade ensamrätt på hummerfisket fram till 1929, men de fick betala en avgift till staten för förmånen.

Under denna vandring med den lokala guiden fick vi förutom all historia också klättra upp i lotsutkikens höga torn, därifrån var utsikten hänförande.

När det var dags att borda båten för återfärd till fastlandet sken solen från en klarblå himmel. Färden mot Grebbestad blev njutningsfull i solsken och en minskad sjögång och nu gick vi in i skärgården norr om Otterön och söder om St. Klövskär. Tillbaka vid bryggan i Grebbestad klev vi på bussen för färd till Fjällbacka.

Väl i Fjällbacka konstaterade guiden att vi var för sena för att hinna vandra och se inspelningsplatserna för Camilla Läckbergs filmer. Vi fick därför i stället information om Ingrid Bergman, och fick se hennes byst och informationsutställning. En kortare promenad hann vi också göra, en del vandrade upp i Kungsklyftan som Oscar II invigde 1887. Anledningen till förseningen var att båtfärden ut till Väderöarna p.g.a. sjögången tog 35 minuter längre tid än planerat.

Färden gick nu vidare till Svenneby gamla 1100-tals kyrka. Denna kyrka är under renovering och kunde därför endast beskådas från utsidan. Det som är lite annorlunda med denna kyrka är att klocktornet står på ett berg alldeles bakom kyrkan, detta för att klockringningen skulle höras i alla riktningar. Här bjöds vi också på eftermiddagskaffe innan vi fortsatte hem till Muséet där vi ankom vid 19-tiden enligt plan.

                 Uno Dahl


 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

IMG_6743  IMG_6746  IMG_6748
 På väg                                                      Regn                                       Naverstads kyrka

IMG_6751  IMG_6753  IMG_6756
Maria, kyrkans stolthet   Altartavlan                                             Krögaren som djävul

IMG_6758  IMG_6760  IMG_6761
Förmiddagskaffe                              Donalda                                       Under däck

IMG_6764  IMG_6765  IMG_6767
Under däck                                    Under däck                                     På däck
IMG_6768  IMG_6772  IMG_6773
På däck                                        Skepparen i styrhytten                    Lätt regn
P8271582  P8271585  P8271594
På väg ut                                       Lotsutkiken                                           Regnet har upphört

IMG_6774  IMG_6777  IMG_6779
Väntan på lunch                            Väntan på lunch                                Väntan på lunch
IMG_6781  IMG_6783  IMG_6784
Vid vattenkällan                                      Info vid lotsutkiken                 Väntan på att få gå upp i tornet

P8271600  P8271602  IMG_6785
Tornet                                   Trappan upp                                  Utsikt från tornet

IMG_6786  IMG_6788  IMG_6790
Utsikt från tornet                               Sol vid ombordstigning                       Hemfärd börjar

IMG_6791  IMG_6792  IMG_6795
Vid relingen                                      Intill styrhytten                               Skönt i solen

IMG_6806  IMG_6814  IMG_4245
På havet                                             Inomskärs igen                                    Ingrid Bergmans byst

P8271614  IMG_6817  IMG_6822
Ingrid Bergmans utställning                Trappan till Kungsklyftan                Brant klippa

IMG_6823  P8271615
Start sista etappen                                          Svenneby gamla kyrka


                                                                                                       Foto:  Uno Dahl och Göran Jönsson

                                                                                                                 

 

  Saab s Veteranförening
  c/o Innovatum 
  Box 902
  461 29 Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Göran Jönsson     
Tel.0520-97630
 
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
 

©
Eftertryck utan tillstånd förbjudes.
Citera gärna, men ange källa!