Reportage
 
 
Reportage från Stadsvandringen i Vänersborg 070911

En tapper skara på 18 personer startade vandringen i strålanda solsken. Vår guide, S Gunnar Peterson, som varit polis i Vänersborg i dryga 40 år och i Trollhättan under fyra år, visade sin oerhörda kunskap genom sina berättelser.
Föregångare till Vänersborg var Brätte som låg vid Vassbotten och fick stadsprivilegier 1619. Gustav Vasa bestämde att Brätte skulle flyttas till Huvudnäs ägor i Vassända socken och så föddes Vänersborg.
Staden fick stadsprivilegier 1619.

Vänersborg var en sjöstad av stora mått och många skutor lastade och lossade sin last i Vänersborg vid Fisketorget. Där såldes bl a fisk fram till 1960 varje onsdag och lördag.
Promenaden gick utmed hamnen där tidigare bl a också 3 bryggerier fanns och vidare mot varmbadhuset, ”gröne gången” och ”kokhuset”.

Vänersborg, även kallad ”Lilla Paris”, förknippas starkt med skalden Birger Sjöberg som föddes i hörnet Edsgatan-Kronogatan den 6 december 1885. Birger Sjöbergs debutbok ”Fridas bok” utkom 1922 och innehåller många visor bl a ”Den första gång jag såg dig”, ”Längtan till Italien”, ”Släpp fångarne loss det är vår” m fl. Två dagar före sin död 30 april 1829 tilldelades han De Nios pris, en summa på 20 000 kronor, men låg då redan medvetslös och nåddes inte av budet. Han avled av dubbelsidig lunginflammation på Växjö stadshotell.

1834 eldhärjades Vänersborg och inom 14 timmar hade stadens bebyggelse så gott som utplånats. Kyrkan räddades genom att en man tog sig upp på taket och hällde vatten på som hissats upp i hinkar.

Efter avslutad vandring fikade vi på konditori Prinsess och avtackade S Gunnar Peterson för en mycket uppskattad guidning med en träljusstake, tillverkad av Sune Stolt och en blomma.

Sist fick vi en visning av Seniorernas Hobbyslöjd av Henry Berglin. Verksamheten startade på 1980-talet och har ca 100 medlemmar och har sin verksamhet förlagd till Vassbotten. För de som är intresserade har de försäljning av sina alster i lokalen den andra lördagen i november.

    Britt Back

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

   

                                                                                                                           Foto  Britt Back                                                                                                           

  
  Saab s Veteranförening
  c/o Innovatum 
  Box 902
  461 29 Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Göran Jönsson     
Tel.0520-97630
 
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
 

©
Eftertryck utan tillstånd förbjudes.
Citera gärna, men ange källa!