Reportage
 
 
Referat från resan till Ven 060516

Resan började med en regnig start genom Halland till Svedinos stora Bil och Flygmuseum i Ugglarp. Besöket där startade med kaffe och fralla samt lite historia om museet. Det har en av Europasstörsta samlingar av gamla bilar och flygplan och invigdes 1961 som Skandinaviens första bilmuseum.

Samlingen skapades av Lennart Svedfeldt, (känd som artisten Svedino) som 1949 köpte en T-Ford från 1919. Samlingen utökades, 1957 uppgick den till ett 20-tal och visades på utställningar och i tält runt om i Sverige. Genom sitt yrke som trollkarl och ”ficktjuv” kunde han finansiera samlingen och bygga museet.

Samlingen omfattar i dag c:a 140 bilar, 30 flygplan samt motorcyklar, motorer, bruksföremål
på en c:a 3000m2 stor yta under tak. Det är en kulturhistorisk utställning som speglar motorismen utveckling under hela 1900-talet och som för oss äldre väcker många minnen

Resan fortsatte sedan till Helsingborg och Hotell Scandic Horisont där vi bodde och sedan vi hittat våra rum samlades för gemensam middag i matsalen.

Nästa dag sken solen som den brukar göra på våra resor och efter en tidig frukost satte vi oss i bussen för färden till Landskrona och färjan till Ven. Där möttes vi av Berne Ljungqvist som berättade om Ven. Han såg sedan till att vi kunde bänka oss i de täckta traktorsläpen för en rundtur samt hälsade oss välkomna till restaurang Tegelbruket i Husvik för lunch.

Vid Tycho Brahe- museet möttes vi av Rune Wenliden som lättsamt berättade om Tycho Brahe och hans betydelse för astronomin. Rune är även konstnär och efter guidningen
besökte vi hans utställning samt en glaskonstnär. Vi åkte vidare till S:t. Ibbs medeltida kyrka
från 1200-talet. Den ligger vackert, högt upp på sluttningen (fallet) mot Öresund.

Färden fortsatte till Husvik och den efterlängtade lunchen. De utlovade revbensspjällen var verkligen delikata liksom gräddsåsen och gurkan. Efter en kort promenad på stranden bänkade vi oss i släpen och återvände till Bäckviken och färjan tillbaka till fastlandet. Det vackra vädret höll i sig hela dagen och vi kunde njuta av den vackra naturen med grönska, blommor, idylliska trädgårdar, utsikten över Öresund.

På hemresan stannade vi vid Björkäng där vi åt dagens rätt innan vi var hemma igen efter en mycket trevlig och innehållsrik resa med.
Britt Back som höll reda på oss och tillsammans med Olle Granlund ansvarade för resan skall ha ett stort tack för det fina arrangemanget.

             Lennart Bergström

 
                                                                                                                  
  
  Saab s Veteranförening
  c/o Innovatum 
  Box 902
  461 29 Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Göran Jönsson     
Tel.0520-97630
 
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
 

©
Eftertryck utan tillstånd förbjudes.
Citera gärna, men ange källa!